Siste oppdatering:
18. desember 2000
Kongsberg Spel og Dansarlag
Hjemmesiden til ''Landslaget for spelemenn''
CD-utgivelser:
Øystein Ellefsen
Anne S. Haugan
Svein Westad:
Erru gær'n gut !
Svein Westad, munnharpas verden
Munnharpens verden Utgitt på E-post til Etnisk Musikklubb

Munnharpens verden John, Svein og Leo spiller ''Jew's Harp Waves'' Det var med stor forventning at vi møtte fra i Galleri Åker'n til ''CD-slipp'' 9. desember. Vi visste at vi skulle få oppleve de desidert mest framtredende utøverne på munnharpe i verden. Svein har med sin iver og engasjement etablert nære bånd og kjennskap med musikere over hele verden. På sin første CD-utgivelse har han samlet 3 av sine munnharpevenner som til sammen dekker de tyngste munnharpeområdene i verden.
De framøtte, i et fullstappet galleri, kom ikke forgjeves. 3 av de 4 utøverne på CD-en var til stede og leverte kutt fra CD-en og litt til med forrykende musikalitet og teknikk. Vi fikk høre munnharpa slik vi kjenner den i Norge, men også asiatiske toner fra harper laget i bambus. På bildet til høyre ser vi John, Svein og Leo spiller ''Jew's Harp Waves'', CD-ens siste nummer, en improvisasjon for 4 munnharper, selv om det på konserten bare var 3 tilstede.

Svein åpner konserten SVEIN WESTAD: Som mangeårig utover på munnharpe og deltaker på en lang rekke folkemusikkarrangement, har Svein også deltatt på internasjonale festivaler, noe som har brakt ham i kontakt med medspillere på munnharpe fra bl.a. England, Vietnam, Yakutia, Kirgistan og Japan. I 1997 fikk han et reisestipend fra Sasakawafondet for å foreta en samling av tradisjonsmusikk blant ainuene, ur-befolkningen, på Hokkaido i det nordlige Japan. Dette resulterte bl.a. i et program i NRK P2, der han fortalte om sine møter med utøvere på munnharpe og presenterte deres musikk. Under den internasjonale munnharpefestivalen i Østerrike i 1998, møtte Svein tradisjonsbærere på munnharpe fra Kirgistan og lærte musikkstoff direkte fra dem. Svein var vinner på munnharpe under Landskappleiken både i 1999 og 2000.
Svein er også redaktør av nettsiden til Norsk Munnharpeforum

TRAN QUANG HAI: Født i Vietnam, i en musikerfamilie. Han er utdannet ved National Conservatory of Music i Saigon, og flyttet til Paris i 1961. Han utmerker seg med sin dynamiske og ekstremt raske spilleteknikk. Han var forhindret fra å delta på CD-lanseringen.

John spiller et gammelt middelalderinstrument JOHN WRIGHT, irsk, nå bosatt i Paris, leverte klokkerent og krystallklart spill fra Irland, og jeg undres ennå på hvordan greidde å få til de krevende ''ristetaka'' slik de spilles på fele der borte! På bildet til høyre spiller han på et rekonstruert middelalderinstrument.

Leo spiller harpe laget av bambus LEO TADAGAWA, fra Japan, er yrkesmusiker med utdanning innen film og teater ved Waseda-universitetet i Tokyo. Han har studert og spiller munnharpemusikk fra Japan, Sibir, Russland, Kina, Filipinene Østauropa og Norge. Han viste oss eksotisk spill med fantastisk teknikk. Musikken bærer preg av lyder fra naturen; vi kunne høre regn, lyd av galopprende hester, fulgekvitter osv.... Og ikke minst musikk påmunnharpe av bamus.

Svein har utdypet lydbildet på flere kutt ved å akkomagnere seg selv med langeleik og fløyte, og Anne Svånhaug Haugan er medspiller, vokal og hardingfele, i fengende arrangement. Ja, han får det til , den gutten!!

Vi takker deg, Svein, for DIN tone!

Tekst og foto: Egil Nordem
 
Web: Egil Nordem

Kongsberg Spel og Dansarlag
(Sjermoppløsning: 800 x 600, Ms IE > 4.0)